Recept: Domácí Svařák

20.01.2020

Everybody loves a good mug of delicious mulled wine in winter. That is why we decided to share our recipe, which we enjoy every winter. 

Ingredients

  1. 1 litre of your favourite white or red wine (personally, we prefer white)
  2. 1 decilitre of water
  3. 1 whole cinnamon stick
  4. 15 - 20 cloves
  5. 10 allspice berries
  6. 1 star anise
  7. zest and juice from 1/2 lemon
  8. zest and juice from 1/2 orange
  9. sugar or honey to taste

Method

  1. Pour the wine into a small pot and start heating up on medium low heat.
  2. Pour the water into another small pot and bring to a boil. Add all the other ingredients except sugar or honey.
  3. Let the water with all the ingredients boil until the wine slowly reaches almost boiling point. When the wine starts to evaporate, strain the water with all the beautiful flavours and aromas into it.
  4. Take the wine off the heat and sweeten it with sugar or honey to taste. Serve immediately.

IMPORTANT! Wine should never reach boiling point! We would lose a lot of its alcohol and flavour. Only heat up the wine until it is nicely hot - until it starts to evaporate. When you reach this point, take it off the heat.

However, the spices and zests ideally need to boil for a few minutes to release all the aromas. That is why we put them in water separately and let them boil until the wine heats up. Then we use this water to spice the wine, which preserved all its alcohol and flavour because the wine itself didn't reach boil.

Enjoy!


V zimě si každý rád pochutná na hrnku dobrého svařáku. My jsme se rozhodli, že s vámi nasdílíme recept, který si vychutnáváme každou zimu. 

Ingredience

  1. 1 litr oblíbeného bílého nebo červeného vína (my preferujeme bílé)
  2. 1 decilitr vody
  3. 1 celá skořice
  4. 15 - 20 hřebíčků
  5. 10 kuliček nového koření
  6. 1 hvězdička badyánu
  7. kůra a šťáva z poloviny citrónu
  8. kůra a šťáva z poloviny pomeranče
  9. cukr nebo med dle chuti

Postup

  1. Víno nalijeme do rendlíku a na mírném ohni začneme ohřívat. 
  2. Zároveň do druhého rendlíku nalijeme vodu a přivedeme k varu. Do vody přidáme všechny ostatní ingredience vyjma cukru nebo medu.
  3. Vodu s kořeními, kůrou a šťávou z citrusů necháme vařit, dokud se víno pomalu neohřeje těsně pod bod varu. Když začne z vína unikat pára, přes sítko do něj přelijeme vodu, do které se nám vylouhovalo všechno krásné aroma.
  4. Víno odstavíme z ohně a dle chuti dosladíme několika lžícemi cukru nebo medu. Ihned podáváme.

POZOR! Víno nesmí nikdy projít varem! Odpařil by se nám alkohol a víno by ztratilo hodně chuti. Víno chceme pouze ohřát tak, aby bylo příjemně horké - když z něj začne unikat pára, odstavíme je. 

Koření a kůra z citrusů však ideálně potřebují několik minut varu, aby uvolnili všechny aromatické látky. Proto je vaříme zvlášť ve vodě, aby se do ní krásně vyvařili, zatím co se víno ohřeje. Následně vodou ochutíme víno, které neprošlo varem a zachovalo si většinu alkoholu a také svoji přirozenou chuť.

Nechte si chutnat!