Pancake Day - Palačinkový den

03.03.2019

Jeden z velice oblíbených svátků na západě - Pancake Day - připadá letos na 5. března. Proto jsme se rozhodli tomuto dni věnovat článek. A pro milovníky palačinek máme také recepty jak na britské, tak i na americké palačinky.

Palačinkový den (Pancake Day), nebo též Zpovědní úterý (Shrove Tuesday, od slova shrive - "zpovídat se"), je tradiční hodovní den před Popeleční středou, jež se slaví v některých krajinách, kde se tradičně jedí palačinky. V jiných krajinách, zejména v těch, kde se tento den nazývá Mardi Gras (doslova "tlusté úterý", u nás Masopustní úterý), jde o poslední den masopustu čili období hodování a slavností před postní dobou.

Postní doba - období 40 dní před Velikonocemi - byla tradičně obdobím půstu. Na Zpovědní úterý chodili anglosaští křesťané ke zpovědi, kde jim bylo uděleno rozhřešení. Ke zpovědi je svolávalo zvonění na zvon, kterému se později začalo říkat Palačinkový zvon (Pancake Bell) a dodnes se k tomuto účelu používá.

Zpovědní úterý vždy připadá na 47. den před Velikonoční nedělí, takže přesné datum se rok od roku mění v rozmezí od 3. února do 9. března. V roce 2019 připadá Zpovědní úterý na 5. březen.

Zpovědní úterý byl poslední den před postní dobou čili poslední den, kdy mohli lidé použít vejce, tuk a mléko. A palačinky jsou pro to přímo ideální.

Palačinka je tenký, placatý moučník ze šlehaného těsta, usmažený na pánvi. Tradiční anglická palačinka je, na rozdíl od americké, velice tenká a podává se ihned po usmažení. Nejčastěji se na dochucování těchto palačinek používal zlatý sirup (golden syrup - zlatavý sladký sirup z cukrové třtiny nebo cukrové řepy) nebo citronová šťáva a cukr krupice.

Palačinka má velmi dlouhou historii a zmínky o ní v kuchařských knihách sahají až do roku 1439. Zvyk palačinky přehazovat a otáčet sahá v historii téměř stejně daleko:

"And every man and maide doe take their turne, And tosse their Pancakes up for feare they burne." (Pasquil's Palin, 1619). 
"A povšichni mužové a ženy v házení se střídajíce; Palačinky házeli, spálení jejich se bojíce." 

Ingredience používané na přípravu palačinek mají také symbolický význam - symbolizují čtyři důležité pilíře křesťanství:

Vejce - Stvoření
Mouka - Chléb čili nejdůležitější potravinu a základ života
Sůl - Zdraví tělesné i duchovní
Mléko - Čistotu, nevinnost

Poznámky k českému překladu: 

U nás je Zpovědní úterý známé pod názvy Masopustní úterý, Šedivé úterý nebo Žluté úterý

Slovo shrive je historické a znamená celý proces zpovědi, pokání a rozhřešení čili je lze přeložit jako "jít ke zpovědi", "zpovídat se" nebo taky "dát/dostat rozhřešení"


Trocha terminologie - crêpe or pancake?

Když chceme přeložit české slovo palačinka do angličtiny, tak trochu narazíme. Existují totiž dva výrazy, které mnohé slovníky překládají jako palačinka - crêpe a pancake.

Jaký je v tom rozdíl?

Crêpe nebo též crepe je tenká placka, protože do těsta se nepřidává kypřící prášek. Proto je tato placka tak tenoučká.

Pancake je vyšší, protože do těsta se přidává kypřící prášek. Proto jsou pancakes tak nadýchané a vysoké.

Někteří přirovnávají pancakes spíše k lívancům, ale ani to není velmi přesné. Naše česká palačinka se dá přeložit jako crêpe, a pancake je americký styl palačinky.


A teď už k receptům...

Pancakes - americké palačinky

INGREDIENCE
200 g hladké mouky
1 ½ kávové lžičky kypřícího prášku
1 polévková lžíce cukru krupice
3 velká vejce
25 g rozpuštěného másla, plus trochu navíc na smažení
200 ml mléka
rostlinný olej, na smažení 

NĚCO K TOMU
javorový syrup
možno podávat se smaženou slaninou, kousky čokolády, borůvkami nebo arašídovým máslem a marmeládou

POSTUP

  1. Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a špetku soli. Uprostřed utvoříme pomocí lžíce důlek, do kterého přidáme vejce, rozpuštěné máslo a mléko. Metličkou nebo ručním mixérem vyšleháme hladké těsto, které přelijeme do nádoby, ze které jej budeme lít na pánev.
  2. Pánev rozehřejeme na středním ohni a přidáme kousek másla a kávovou lžičku oleje. Až máslo zpění, krouživými pohyby vléváme těsto, aby vytvořilo palačinku přibližně 8 cm v průměru. Netvořte palačinky blízko sebe, během smažení se zvětšují. Palačinky smažíme z jedné strany 1 - 2 minuty nebo do té doby, než se na povrchu objeví větší množství malých bublinek. Poté obrátíme a smažíme další minutu z druhé strany.
  3. Palačinky podáváme naskládané na sobě, pokapané javorovým sirupem a posypem dle chuti

Crêpes - jednoduché palačinky

INGREDIENCE
100 g hladké mouky
2 velká vejce
300 ml mléka
1 polévková lžíce slunečnicového nebo rostlinného oleje, plus trošku navíc na smažení
čtvrtky citronu, na servírování (dle chuti)
cukr krupice, na servírování (dle chuti)

POSTUP

  1. Do mísy dáme mouku, vejce, mléko, olej a špetku soli a smícháme v hladké těsto.
  2. Necháme odstát 30 minut, pokud máte čas, nebo začneme hned smažit
  3. Rozehřejeme pánev na středním ohni a opatrně ji potřeme papírovou kuchyňskou utěrkou namočenou v oleji
  4. Když je pánev rozehřátá, smažíme palačinky z obou stran 1 minutu dozlatova, již usmažené palačinky udržujeme teplé v troubě při nízké teplotě
  5. Podáváme s kouskem citronu a cukrem krupice, nebo vaší oblíbenou náplní